Sezona 2016/17 – Prvi naslov državnih prvakinj

Sezona 2016/17 je po osvojenem 3. mestu v 1. Slovenski ženski ligi v prvi sezoni za nas pomenila še večji izziv, ki smo se ga lotili s polno odgovornostjo in resnostjo. Glavni cilj: naslov državnih prvakinj.
V sezoni 2016/17 je z delom pričela tudi dekliška nogometna šola pod vodstvom naše takratne igralke Ines Špelič. V poletnem prestopnem roku se je naša članska ekipa okrepila z novimi igralkami, vodenje ekipe je prevzel trener g. Samir Škrgič, v strokovni štab pa je prišla še danes nepogrešljiva fizioterapevtka ga. Adela Rosa. Z novo sezono je prišel tudi nov uradni opremljevalec. Igralke, strokovni štab in vodstvo kluba so dobili novo tekmovalno opremo in enotna klubska oblačila blagovne znamke Joma.
Avgust 2016 je bil zelo pomemben za ljubljanski ženski nogomet, saj smo prvič v svoji zgodovini nastopili na mednarodnem prizorišču. Prvo mednarodno tekmo smo odigrali 03. avgusta 2016 proti ekipi Sturm Graz iz Avstrije, ki je že bila udeleženka Lige prvakinj in dosegli odmevno zmago. Z udeležbo na mednarodnih turnirjih v Franciji in Italiji smo pridobili prijatelje v evropskem ženskem nogometu. Štiri dni smo predstavljali Ljubljano in Slovenijo na enem izmed najmočnejših pozivnih mednarodnih nogometnih turnirjev za ženske, ki je potekal v francoskem mestu Woippy v bližini Metza v Franciji. Na pot z nami se je odpravila tudi televizijska ekipa, ki je bil naš glavni medijski spremljevalec in poročevalec iz Francije, kar je predstavljalo dodaten motiv za čim boljše predstave na igrišču, a hkrati izjemno priložnost za promocijo našega kluba, slovenskega ženskega nogometa in seveda tudi Ljubljane. V konkurenci 16-ih uveljavljenih evropskih ekip smo osvojili 8. mesto. Mesec dni kasneje, septembra 2016 smo se udeležili mednarodnega turnirja »Memorial Giancarlo Pozzo« v Italiji in osvojili odlično 2. mesto.
Sezono v domačem prvenstvu smo začeli po pričakovanjih in jesenski del prvenstva zaključili na 1. mestu lestvice 1.SŽNL. Jeseni smo se povezali z NK Olimpija in g. Mandarićem, ki je prisluhnil našim težavam z infrastrukturo in igrišči za trening in nam odstopil termine v ŠP Jama. Po zimskem premoru in manjši rezultatski krizi je prišlo do menjave trenerja. Ekipo je zapustil takratni trener g. Samir Škrgić, zamenjal ga je g. Tomaž Upelj, ki je z novimi pristopi v ekipo prinesel svežino in zmagovalna miselnost se je vrnila. V končnico državnega prvenstva smo se uvrstili kot drugo uvrščeni. Finalna tekma nas je čakala 28. maja na gostovanju pri ŽNK Pomurje, ki je imelo primat zadnjih 5 let. Za nas je štela le zmaga. Po izidu prvega polčasa 2:0 za nasprotnice je vse kazalo na neuspeh, vendar se je izkazala požrtvovalnost ekipe, srčna igra ter zaupanje in vera v svoje delo. V zadnji, 95. minuti sodnikovega podaljška so naše Zmajčice povedle z rezultatom 3:2 in tako smo se prvič v zgodovini kluba in to že v drugi sezoni našega obstoja veselili naslova državnih prvakov. S tem naslovom smo si pridobili pravico do nastopa v kvalifikacijah za Ligo prvakov 2017/18 (UWCL – UEFA Womens Champions League). UEFA je ob koncu sezone potrdila našo kandidaturo in nam zaupala organizacijo kvalifikacijskega turnirja za Ligo prvakinj 2017/18.
Zelo dejavni smo bili tudi na področju promocije ženskega nogometa v prestolnici. Organizirali smo prvo tiskovno konferenco ŽNK Olimpija na Ljubljanskem gradu, predstavljali klub in ženski nogomet v ljubljanskem trgovskem centru City park in Supernovi na Rudniku ter pripravili dan odprtih vrat v ŠP Jama za Bežigradom. Novembra 2016 je klub dobil tudi svojo spletno stran.
V sezoni 2016/17 so ŽNK Olimpija zastopale: Manja BENAK, Ana BERDNIK, Neža BIZJAK, Lara BRECELJ, Kaja ERŽEN, Tjaša GICIĆ, Natalija GOLOB, Zala GOMBOC, Lucija GRAD (K), Lara IVANUŠA, Nika KOPRIVNIKAR, Evelina KOS, Ksenija MAROLT, Anja MILENKOVIĆ, Ana POGLAJEN, Ines ŠPELIČ, Laura ŠKVORC, Eva VAMBERGER (V), Maja ZAJC (V), Anja ZVER, Urška ŽGANEC. V drugem delu sezone sta se ekipi priključili sestri Jelena in Marija ČUBRILO.
Trener: Tomaž UPELJ (do aprila 2016 Samir ŠKRGIĆ)
Dosežki 2016/17:
1.SŽNL – 1. mesto in 1. naslov DRŽAVNIH PRVAKINJ; Pokal Slovenije: poraz v polfinalu 
Najboljše strelke ŽNK Olimpija 2016/17:
Natalija GOLOB – 36, Kaja ERŽEN – 22, Urška ŽGANEC – 18, Jelena ČUBRILO – 15, Lara IVANUŠA – 11
Število nastopov v sezoni 2016/17:
21 nastopov – Lucija GRAD, Evelina KOS; 20 nastopov – Anja MILENKOVIĆ, Urška ŽGANEC; 19 nastopov – Kaja ERŽEN, Natalija GOLOB, Zala GOMBOC, Laura ŠKVORC
Pomembni dogodki:
03.08.2016 – 1. zmaga ŽNK Olimpija na mednarodni prijateljski tekmi: STURM GRAZ : ŽNK OLIMPIJA 2:3
Avgust 2016 – 1. mednarodni turnir WOIPPY – METZ v Franciji – 8. mesto v konkurenci 16-ih evropskih klubov
September 2016: 2.mesto – Mednarodni turnir Memorial Giancarlo Pozzo
28.05.2017Zmaga in 1. naslov DRŽAVNIH PRVAKINJ; ŽNK Teleing GMT Beltinci – ŽNK Olimpija 2:3 (1:0) Strelke: Urška ŽGANEC (75`), Jelena ČUBRILO (76`, 95`)